dimarts, 14 d’octubre de 2008

Privatització de l'habitatge i lluites de llogaters a la ciutat neoliberal


Conferència a càrrec d'Andrej Holm, sociòleg i militant alemany.

Després de que en sessions anteriors hàgim pogut certificar com creix l'oposició ciutadana a la turistificació de Ciutat Vella, conèixer quina forma prenen les lluites contra la gentrificació a Nova York i entreveure i debatre sobre la relació que s'estableix entre moviments socials i associacionisme veïnal a Barcelona i Madrid, en aquesta ocasió tenim la oportunitat d'escoltar Andrej Holm, sociòleg urbà dedicat a l'estudi de la remodelació urbana, la gentrificació i les polítiques d'habitatge a nivell internacional, a més d'investigar concretament la seva privatització a Alemanya i altres països europeus.
La qüestió del lloguer és molt important a ciutats com Berlin, donat que l'estat ha estat propietari -i per tant "protector"- d'habitatges, sobretot a la part est de la ciutat, i ara aquests s'estan privatitzant a través del retorn als antics propietaris d'abans de la 2a Guerra Mundial, que les venen a immobiliàries, o a través de la venda directa per part de l'estat mateix. D'aquí la rellevància de les lluites organitzades dels llogaters en defensa dels seus drets a Berlin, que disposa d'una llei específica per a la seva protecció.
Aprofitant que ha estat convidat pel Goethe Institut de Barcelona per participar en les jornades "Espai urbà, espai ciutadà" ( http://www.goethe.de/ins/es/bar/ca3718379v.htm), amb la resència privilegiada d'Andrej Holm a l'Espai Social Magdalenes volem reprendre les sessions sobre el dret a la ciutat i a l'habitatge i alhora inaugurar el curs dels grups de recerca GRECS (Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials) del departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, i "Etnografia dels espais públics" de l'Institut Català d'Antropologia.
Amb la participació de:
Irene Sabaté Muriel, doctoranda en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les diferents estratègies en l'accés a l'habitatge al barri berlinès de Friedrischain. Farà una introducció i presentarà a Andrej Holm.
Andrej Hom, professor de la Humboldt-Universität de Berlín i investigador a l'Institut de Geografia Humana de la Universität Goethe a Frankfurt am Main. Militant en agrupacions d'esquerres, al moviment okupa i a diferents iniciatives veïnals des de la caiguda del mur el 1989, fins arribar a la mobilització contra la cimera del G8 a Heilligendamm de 2007, Holm simultanieja el seu activisme amb l'activitat acadèmica sempre en els mateixos eixos d'urbanisme i drets civils. La seva crítica anti-neoliberal, que inclou la utilització de termes com "gentrificació" en l'anàlisi de la remodelació contemporània de la metròpoli capitalista, el va dur a la presó l'any passat com a sospitós de ser inspirador intel·lectual de l'activitat del grupuscle "terrorista" Militant Gruppe. Això desfermà una reacció internacional en forma d'una carta de protesta a la fiscalia alemanya signada per centenars d'acadèmics i intel·lectuals de tot el món.

Organitza: PHRP-Espai Social Magdalenes, GRECS, Institut Català d'Antropologia.

Agraïments: Goethe-Institut