dilluns, 26 d’octubre del 2009

L’espigó no impedeix una altra pèrdua de sorra

El fort temporal dels últims dos dies ha tornat a deixar rastre a la platja de la ­Barceloneta. Les onades van vèncer el mur de roques de 170 metres de llarg que va ser cons­truït fa tres anys davant de la platja per posar fi a la pèrdua de sorra que ­cada temporada obliga a fer costoses ­reposicions.
L’obra, que va costar sis milions i va ser construïda per via d’urgència, no ha aconseguit el seu propòsit. La platja de la Barceloneta apareixia ahir amb una visible pèrdua de sorra, cosa que garantirà que l’any que ve se’n tornin a fer reposicions amb vaixells per assegurar la temporada de platges d’estiu.
L’Ajuntament de Barcelona va afirmar que no farà cap valoració aquesta setmana dels danys ocasionats pel temporal de llevant al litoral, ja que prepara una roda de premsa per a la que ve en què anunciarà novetats sobre el pla d’esta­bilització.
Els tècnics de l’ajuntament i del Ministeri de Medi Ambient van explicar fa tres anys que el mur que sobresurt un metre del nivell del mar garantiria l’estabilitat de la sorra, un càlcul que ja es va posar en dubte l’any passat amb una reposició de sorra d’emergència que va evidenciar la ineficàcia de la construcció.
Les conseqüències del temporal potser reforcen la necessitat d’adoptar la solució més dràstica que el ministeri va concebre per a quatre platges olímpiques (Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella i Llevant): construir un mur submergit de punta a punta que tanqui les platges i que les converteixi, pràcticament, en unes piscines salades.
Aquesta obra garanteix que les onades no arribin a la platja i, per tant, que la sorra es mantingui, però també tindrà una evident conseqüència negativa: disminuirà la circulació de l’aigua i augmentarà la seva temperatura, cosa que farà baixar la seva qualitat.

NI ONADES NI SORRA / La solució a la fuga de sorra va generar descontentament entre els surfistes i windsurfistes de la Barceloneta. El projecte de tancar les platges olímpiques també va provocar el rebuig de pescadors i propietaris d’embarcacions, que ­veuen en el mur submergit entre un i tres metres per sota del nivell del mar un perill per a les barques.
La construcció de la Barceloneta també va tenir un important impacte visual sobre la platja, un obstacle inevitable, segons el ministeri, que s’havia d’assumir per minimitzar l’impacte de les onades a la costa.
Les conseqüències del temporal eren ahir ben visibles amb una marca d’almenys un metre d’altura al front marítim de la Barceloneta, cosa que ha deixat la platja en la pitjor de les situacions. Els col·lectius continuen ara mostrant el seu rebuig a les construccions artificials, que tampoc han aconseguit el seu propòsit d’estabilitzar la platja.
L’Associació Catalana de Surf es queixa que amb l’espigó de la Barceloneta ha quedat un espai mínim per poder practicar aquest esport nàutic, lloc que desapareixerà completament quan s’allargui l’espigó de l’Hotel Vela, que intentarà crear una nova platja artificial en forma d’ela i amb vistes al Port Olímpic. Ara, el col·lectiu assegura que les platges s’han quedat sense sorra i gairebé sense onades.
L’ajuntament i el ministeri hauran de concretar si el polèmic espigó submarí que ja es va construir a la Mar Bella s’estendrà aquest any a la resta de platges.

Publicat per David Placer en el Periódico