dissabte, 28 de febrer del 2009

Más de 420 apartamentos turísticos ilegales operan en Ciutat Vella

Un total de 424 viviendas de uso turístico operan ilegalmente en Ciutat Vella, según ha señalado hoy la concejala del distrito, Itziar González.

De los 424 apartamentos que operan ilegalmente, 239 corresponden a expedientes en trámite de resolverse desde el año pasado, el resto, 185, son nuevos casos descubiertos recientemente, según el balance de la Medida de regularización del uso turístico de viviendas, que contemplaba la Ley para el Derecho a la Vivienda de la Generalitat, presentado hoy.

Aunque Itziar González ha admitido que son "muchos", ha asegurado que el ayuntamiento tiene la voluntad de trabajar "continuamente" para que cesen su actividad, pese a recordar que "no es un caza contra los apartamentos, sino una profesionalización del sector".

En abril del año pasado, un total de 863 viviendas optaban a regularizar su situación para uso turístico, de las que 683 lo han conseguido y al resto, 180, les fue denegada la licencia, por lo que cesaron en su actividad.

Además de estas 863 viviendas, en abril del año pasado el ayuntamiento tenía detectadas otros 533 apartamentos no legalizables, de los que 294 han cesado su actividad, la mitad voluntariamente y el resto por algún acto administrativo, y 239 forman parte de las 424 que operan ilegalmente.

Por otro lado, Itziar González ha indicado que la mayoría de operadores turísticos de estas viviendas legalizadas son "pequeños", y sólo cinco tienen más de treinta viviendas de uso turístico.

El barrio en el que hay mas apartamentos que operan legalmente es el Gòtic, con 232 viviendas, frente a la Barceloneta, con 61 viviendas; también destacan el Raval -198- y Sant Pere, Santa Caterina y La Ribera -192-.

La concejala ha insistido en que intentarán encontrar la vía legal para conseguir reagrupar los apartamentos, aunque "es cierto que ahora no es posible", y ha aclarado que no se realizarán nuevas legalizaciones, ya que el plazo para demandar un requerimiento para obtener una licencia acabó a finales de 2005.

González ha recordado que sin la colaboración de los vecinos hubiera sido imposible detectar cientos de casos de apartamentos ilegales, y ha explicado que el Distrito de Ciutat Vella colabora con la Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT) para garantizar que esta actividad sea legal y no haya fraudes.

El distrito también ha establecido un trabajo conjunto con el Instituto Municipal de Hacienda para determinar el uso de los inmuebles destinados a apartamentos turísticos o a vivienda y determinar qué tipo de imposición fiscal deben tener.

Por último, desde el ayuntamiento se ha iniciado la redacción del Plan Estratégico de Turismo, que creará una comisión específica dedicada a Ciutat Vella para realizar un seguimiento de las viviendas de uso turístico.

"Más que normativizar, debemos encontrar mecanismos para interactuar y adaptarnos, y por eso es imprescindible la complicidad y confianza vecinal, de ahí las comisiones de seguimiento", ha dicho la concejala.

Publicat en el ADN

Exigeixen la dimissió de Bragado per la gestió de l'obra del Fòrum

El debat polític a l'Ajuntament de Barcelona va pujar de to després de conèixer-se un informe de la Sindicatura de Comptes, òrgan fiscalitzador de la Generalitat, que denuncia irregularitats en els contractes de personal i d'obres fets entre el 2001 i el 2004 per l'empresa pública Infraestructures del Llevant, responsable de l'execució del projecte del Fòrum. El president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, va reclamar la dimissió del tinent d'alcalde d'Urbanisme i president de Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa), actual denominació de la societat.

Llegir article

divendres, 27 de febrer del 2009

Veïns de Ciutat Vella denuncien la "devastació" dels seus barris

L'increment del preu dels pisos durant els últims anys, la marxa de veïns amb rendes més baixes, molts d'ells joves, l'especialització d'algunes zones en activitats d'oci, cosa que comporta molèsties nocturnes, i la concentració de turisme. Són alguns dels problemes que entitats de Ciutat Vella denuncien que estan "devastant" els seus barris i davant els quals, consideren, el districte no ha prioritzat els residents. Per això, ahir, durant la presentació en societat de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, la plataforma va anunciar que prepara accions contra diversos plans, com ara la construcció d'un hotel al costat del Palau de la Música, i va enumerar una sèrie de peticions al districte que consideren clau per als pròxims anys.
I entre aquestes peticions, van requerir el compromís de prohibir l'execució de desnonaments per motius econòmics i incrementar les ajudes socials al lloguer, l'elaboració d'un cens públic de vivendes buides de Ciutat Vella, la derogació de l'ordenança de civisme i l'augment de recursos per a mesures socials, com beques de menjadors o suport domiciliari a la gent gran.
Així mateix, els integrants d'aquesta xarxa ciutadana, participada per entitats com l'associació de veïns de Ciutat Vella, del Gòtic, del Casc Antic i de l'Òstia (Barceloneta), el Taller contra la Violència i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), van exigir en la jornada que es va celebrar a la Universitat de Barcelona que el districte no concedeixi llicències per a nous hotels, apartaments turístics ni pisos, així com que revisi les ja existents i retiri les activitats que causen molèsties. També van sol.licitar l'anul.lació dels permisos dels vehicles turístics que consideren "invasius", com els go-cars i els tricicles.
La plataforma, que va presentar la web, va recordar que es va crear l'11 d'octubre passat per "capgirar la situació actual i posar en l'agenda política les prioritats que considerem clau", i per això no estarà inactiva. De fet, van anunciar que preparen mobilitzacions contra projectes d'aquesta zona.

Publicat en el Periódico

dijous, 26 de febrer del 2009

dimecres, 25 de febrer del 2009

Se anula la polémica subida de precios del CNAB (Club Athletic Natacio Barceloneta)

La Comissio d`Hisenda del Ayuntamiento de Barcelona acordó el pasado jueves anular la polémica subida de precios propuesta por el Club Natacio Athletic Barceloneta, aprobada previamente por el Distrito de Ciutat Vella.

La subida de precios había provocado diferentes quejas, ya que afectaba únicamente a los jubilados con tarjeta rosa, los socios con menos recursos del CNAB

La subida de precios de un 70% a los jubilados con tarjeta rosa anunciada hace unos meses genero más revuelo del esperado. No era para menos, la subida del 70% se aplicaba a todos aquellos jubilados de tarjeta rosa que quisieran continuar accediendo a las instalaciones durante toda la semana, se podía mantener la cuota actual restringiendo el acceso a solo dos días semanales, El argumento esgrimido por Miren Azpiribi (cap dels serveis tecnics del Distrito de Ciutat Vella) ante las quejas era la saturación de las instalaciones; sin embargo, en el mismo documento afirmaba que tal saturación dejaba de ser un problema en el caso de que los jubilados aceptasen una subida del 70%.

La polémica en torno a la propuesta llego hasta el punto de generar un enfrentamiento físico entre Julián García, presidente del CNAB [1], y el consejero del PP en la ultima audiencia publica de distrito de Ciutat Vella.[2]

El CNAB recibió en 2007 , (gaceta municipal del 10 de mayo de 2007] unos fondos por valor de 126000 euros por parte del ayuntamiento para mejorar las instalaciones. No se han encontrado justificación alguna del uso de estos fondos, pero si la subida de precios a los jubilados con tarjeta rosa. Esta subida de precios, como se ha dicho antes, ha sido justificado de manera paradójica por el Distrito por la saturación del club (que abre matricula cada verano) y por parte del CNAB como necesaria para la mejora de las instalaciones.

Las piscinas de Sant Sebastià son unas infraestructuras municipales gestionadas por el mencionado Club Natació Athletic Barceloneta

Ante semejante confusión y opacidad en la información, se exige:

- que el CNAB de cuentas de los 126000 euros recibidos

- Asunción de responsabilidades por parte de los responsables de aprobar la subida de precios del distrito de Ciutat Vella

- un compromiso a partir de este momento de que toda cesión, concesión o alquiler de equipamientos municipales a entidades privadas será supervisado y tutelado por la administración publica, y en caso de irregularidades o perjuicios para la población mas vulnerables, la cesión será rescindida.


[1] Julián García ha sido también desde 2006 hasta 2008 miembro de la junta directiva de la avv Barceloneta, favorable al plan de los ascensores; y su esposa es Paca Quinyonero, Consellera de Barri designada por el PSC, quien conoce bien los escasos recursos económicos con que cuentan los jubilados

[2] Audencia Pública de Ciutat Vella acaba con un intento de agresión



dimarts, 24 de febrer del 2009

Turistes i fems

A Catalunya, aquests dies es viu un enfrontament comprensible i grotesc alhora entre allò que diríem la ciutat i el camp. No arribarà la cosa a les mans, però sí que ja circulen papers per ajuntaments i conselleries. La qüestió es pot plantejar amb paraules ben planeres: els urbanites amb segona residència en l’àmbit rústic, o els empresaris hotelers que hi tenen el seu negoci, es queixen amargament de la pudor que desprèn el camp aquesta temporada.

Ara és temps d’afemar les terres, i molts de pagesos les reguen amb purins, és a dir, amb els líquids de femer i de granges. La veritat és que aquestes substàncies, espargides pels camps, difonen per l’atmosfera un perfum entabanador, però la terra bé ha de viure d’alguna cosa.

D’altra banda, als pagesos no els és permès d’ampliar instal·lacions a menys de 1.500 metres del nucli urbà, mentre que els urbanites es poden fer la segona residència on els convengui: després es queixen de les males olors.

El turisme en territori rural presenta molts d’altres problemes: per exemple, a molts d’aquests barcelonins que passen el cap de setmana a hotelets de poble, els molesten les campanes parroquials que criden als sants oficis.

A uns altres, les esquelles de les eugues. Però allò que centra els mals humors del turista a pagès són, bàsicament, les olors. Els ajuntaments estan enmig, reben pressions dels ciutadans, que voldrien que el camp fes tot l’any olor de roses o de jacint, i dels pagesos, que no han enviat a demanar ningú, sobretot ningú que es cregui en el dret d’interferir en uns calendaris agrícoles seculars.

Mal assumpte, perquè els pagesos sempre estan exposats a perdre, sigui on sigui que treballin la terra. No basta que cada dia pugin els preus del que necessiten i baixin els del que produeixen. Ara, a més, són mal vists per la gent que vol descansar enmig d’una naturalesa càndida i cristal·lina. De fet, per expressar el seu estat d’ànim se serveixen del mot "assetjament".

Tots hem de viure, ens hem d’entendre, diu un batle que ha ordenat la prohibició d’afemar de dijous a dilluns. D’altra banda, si el principal valor a tenir en compte són els diners que circulen pels carrers d’un poble d’interior amb turisme, les coses encara es compliquen més.

De com el turisme limita les activitats agrícoles exercint-hi tota casta de pressions, en podríem escriure una catefa de llibres: alguns d’ells, centrats en les nostres illes. El cert i segur és que allò que destrueix el turisme, sigui el paisatge o l’activitat agrícola, no reneix mai més. Quan el turisme abandona un país o un indret, tan sols hi deixa ruïnes i territoris devastats.

Guillem Frontera

Diari de Balears

dilluns, 23 de febrer del 2009

¿Quién es responsable de la burbuja inmobiliaria?

Los gobiernos del PP y el PSOE han fallado en un asunto crucial: preservar a los ciudadanos de desmanes económicos que se llevan por delante sus ahorros, su empleo y su prosperidad

Llegir article

diumenge, 22 de febrer del 2009

Presentació de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella a la Facultat de Geografia i Història


Us convidem a participar a la presentació de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella que es realitzarà el proper 24 de febrer a les 18:30 a la Facultat de Geografia i Història. Universitat de Barcelona. Sala Gran (4t pis) c/Montalegre, 6 i ha estat promoguda per diferents entitats veïnals del barri (l'Espai Social Magdalenes, l'Associació de Veïns de Casc Antic, l'Associació de veïns del barri Gòtic, la Taula del Raval, Associació de Veïns de l'Òstia, la Plataforma d'afectats de la Barceloneta,...)

Aquesta iniciativa es basa en el dret a defensar els nostres barris davant les polítiques que prioritzen hotels, apartaments turístics, la privatització dels serveis i espai públics, trencant el teixit social de Ciutat Vella i empitjorant de la qualitat del vida dels veïns i veïnes.

18:30- 18:40 Presentació
Eva Fernández, Favb

18:40 – 18:45 Presentació Xarxa Veïnal Ciutat Vella
María Mas Canals, AVV Casc Antic

18:45 – 19:00 Barcelona en la mapa
Núria Benach, geògrafa Universitat de Barcelona

19:00 – 19:15 Model de ciutat i turisme: Ciutat Vella
J.M Montaner, arquitecte Univestitat Politècnica de Catalunya

19:15 – 19:30 Patrimoni material i immaterial: Ciutat Vella
Mercé Tatjer, geògrafa Universitat de Barcelona

19:30 – 19:45 Moviment veïnal i la premsa
Andrés Naya, membre del consell de redacció de la revista Carrer

19:45 – 20:30 Debat

Més informació a: http://www.xarxaciutatvella.cat