dissabte, 12 d’abril del 2008

Eva Fernández, reelegida presidenta de la Favb


El passat dissabte 5 d'abril va tenir lloc la 36a assemblea general ordinària de la Favb, que va comptar amb la presència de 38 associacions de veïns i veïnes de Barcelona. Durant la trobada es van aprovar l'acta de l'anterior assemblea, l'informe de gestió i l'econòmic del 2007, i el pla de treball i el pressupost per al 2008.

L'assemblea va ratificar la creació de la figura de President Honorífic, que va concedir al membre de junta Joan B. Isart per la seva meritòria trajectòria dins del moviment veïnal en un acte molt emotiu que va ser conduit per Zaida Palet, la membre de junta més jove, Joan Martínez, president de la Confavc, Pep Sala, president de l'AV de Sant Antoni (amfitriona de l'acte i associació on ha militat Isart) i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

També es van celebrar eleccions de l'entitat, amb el resultat d'una nova junta renovada. Van ser elegits: Eva Fernández, presidenta; Albert Recio i Jordi Giró, vicepresidents; Antonio Fortes, secretari; Zaida Palet, vicesecretària i Josep Xarles, Rosor Poveda, Esther Argelich, Silvianne Dahan i Joan Termes, vocals.

Continuen com a membres de la junta, ja que no tocava la seva renovació, Albert Sorrosal com a tresorer i Josep Ortiz, Marcel·la Güell i Joan Balanach com a vocals.

L'assemblea va aprovar l'entrada en la Favb de dues noves associacions: La Satalia, de Montjuïc i l'Òstia, de la Barceloneta. Es va donar de baixa l'associació Passatge d'Isabel.

L'assemblea va aprovar 5 resolucions: sobre el PAM, la protecció de les víctimes de l'assetjament immobiliari, el dret a l'avortament, el futur del parc de Collserola i la requalificació d'equipaments per destinar-los a habitatge (a proposta de la Coordinadora d'Associacions de Veïns i Entitats del districte de les Corts). Podeu consultar-les en els arxius pdf que trobareu en aquest mateix apartat.

Foto: Linuxbcn

Resolucions Assemblea

divendres, 11 d’abril del 2008

Surt el nº2 del diari gratuït DOS DIES!


La Barceloneta castigada


La Guerra Civil espanyola té el dubtós honor de canviar el concepte dels enfrontaments bèl·lics i per primera vegada, amb els bombardejos de l'aviació sobre les principals ciutats, en la reraguarda se sofreix tant com en el camp de batalla. Barcelona en general i la Barceloneta en particular és el laboratori d'assaig d'aquest nou sistema bèl·lic i nens, dones i ancians, que fins a aquell moment es mantenien al marge de la guerra, van descobrir que en aquest terrible conflicte no havia cap lloc en el qual s'estigués fora de perill

Llegir article

dijous, 10 d’abril del 2008

Qualsevol ús turístic d'un pis haurà de ser donat d'alta

Tant si és durant la temporada d'estiu com si és per llogar per dies durant tot l'any, qualsevol pis que es destini a usos turístics a Barcelona haurà de comptar amb un alta d'activitat econòmica. La llei de la vivenda de la Generalitat que demà entra en vigor dóna potestat als ajuntaments per donar o no llicències per a aquest ús. A Barcelona, el dia 18 d'aquest mes es presentarà una mesura de govern en el plenari sobre com regular la nova situació, que en el cas de districtes com Ciutat Vella serà més restrictiva.

Llegir article

3.000 vivendes registrades

La Barceloneta en la revista el Triangle

Aquí os portem un article aparegut sobre la Barceloneta en la revista el Triangle i que ens ha fet arribar una veïna

dimecres, 9 d’abril del 2008

Un grup d'ecologistes irrompen en una oficina de Medi Ambient per la defensa de Collserola


Desenes de persones --unes 60, segons els organitzadors; la meitat, segons la Conselleria de Medi Ambient-- han protestat al vestíbul de la Direcció General del Medi Natural per la gestió de Collserola, a punt de ser declarada parc natural.

L'acció, organitzada per l'Assemblea en Defensa de Collserola, ha estat pacífica i ha durat uns 20 minuts, en què els activistes han omplert el vestíbul de branques, fulles d'arbres i pasquins, i han penjat a la porta una gran pancarta on es podia llegir Collserola Parc Natural. Ni equipaments, ni vivendes, ni túnels ni vies.

Llegir article

Manifestació 27 d'abril

dimarts, 8 d’abril del 2008

Primer desnonament a La Barceloneta conseqüència del "pla dels ascensors"


Ahir al matí es va celebrar al jutjat nº 41 de Via Laietana el judici per desnonar a la Margarita, el Carles i l'Agustí; tres veïns de La Barceloneta sense recursos econòmics que són els primers afectats pel "pla dels ascensors"

Un grup de veïns s'ha reunit a les portes del jutjat per donar suport als afectats, amb una pancarta que deia "contractes de cinc anys: i al veí qui el protegeix?"

Abans de començar el judici se l'ha fet una entrega simbòlica de les signatures recollides al jutge, qui ha reconegut com una situació greu el que està passant a La Barceloneta. S'han recollit centenars de signatures per donar suport a aquesta familiar, però la pressió immobiliària és més forta que les demandes dels veïns del barri.

El judici s'ha celebrat sense que l'acusat estigues present, ja que des de que va conèixer la notícia, no ha pogut alçar-se del llit.

L'advocat de la defensa ha demanat que els demandats no hagin de carregar amb les costes del judici, ja que es tracta de gent amb uns recursos econòmics mínims. També ha demanat que l'execució de la sentència s'endarrereixi, de manera que serveis socials de l'ajuntament pugui trobar un pis per aquesta família. La sentència sortirà en el plaç de 10 dies.

El cas de L'Agustí i de la seva família, és un cas més dels moltíssims contractes de cinc anys que es no es renoven o dels molts casos de mobbing que s'estan produint en el barri i que està representant una expulsió lenta dels veïns de tota la vida.

L'Agustín i la seva família són persones fràgils i tenen uns ingressos salarials mínims. El desnonament de la seva casa i la més que probable expulsió del barri (donat el preu desorbitat dels lloguers) pot representar-los problemes de salut física i psíquica (duen tota la vida vivint en La Barceloneta) al perdre tots els seus llaços d'amistat i d'arrelament.

Aquest serà el primer desnonament des de que es va aprovar el "pla dels ascensors" que consisteix en eliminar habitatges per posar ascensors als edificis de La Barceloneta. En aquesta reforma són els propietaris els que han de pagar tots els costos, inclòs el reallotjament dels veïns que perdin casa seva. Això i l'increment dels apartaments turístics, està provocant que els grans propietaris, les immobiliàries i promotores intentin desfer-se dels veïns no rentables quan abans millor

Cap veí fora del barri

Més info en el 20 minutos, El Periódico

Homenatge a les víctimes dels bombardejos de la Barceloneta durant la Guerra Civil (1936-1939)


10 d’abril de 2008

19:00 hores

Biblioteca Barceloneta- Fraternitat

Presentació de l’entitat “La Fraternitat-Barceloneta, Associació Cultural” a càrrec del seu president Alfons Cánovas.

Documental “La ciutat foradada”. Comentaris a càrrec de la directora del documental Pilar Frutos.

11 d’abril de 2008

19:00 hores

Centre Cívic Barceloneta

Presentació de l’entitat “La Fraternitat-Barceloneta, Associació Cultural” a càrrec del seu president Alfons Cánovas.

Documental “Obiettivo Barcellona”. Comentaris a càrrec del director del documental Xavier Juncosa.

14 d’abril de 2008

18:30 hores

Museu d’Història de Catalunya

Salutació a càrrec de Jaume Sobrequés, director del Museu d’Història de Catalunya.

Presentació de l’acte a càrrec de Llibert Ferri, periodista.

Introducció al tema dels bombardejos de la Guerra Civil a càrrec de Gabriel Cardona, historiador.

Taula rodona amb testimonis de la Guerra Civil i dels bombardejos. Participants:

Alfons Cánovas

Carolina Aroca

Dolors Macià

Josefina Piquet

Cloenda de l’acte: Josep Orts

Organitza:

La Fraternitat-Barceloneta, Associació Cultural

Col•labora:

Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat, Centre Cívic de la Barceloneta i Museu d’Història de Catalunya,

bombardeigbta@gmail.com

us hi esperem !

dilluns, 7 d’abril del 2008

L'Òstia ingressa en la FAVB


Sota lema Drets socials, drets de ciutadania, el dissabte 5 d'abril va tindrà lloc la 36ª assemblea general ordinària anual de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, al centre cívic Cotxeres Borrell, al barri de Sant Antoni.

Entre els acords aprovats se troba l'admissió com sòcia de la FAVB de l'Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia, la qual cosa és un reconeixement a la labor realitzada en defensa del barri de La Barceloneta

Enhorabona!!!

Els veïns impedeixen el desnonament d'un discapacitat a Cornellà

La Secció Quarta ha ratificat la sentència emesa el 24 d'abril de 2007 pel jutjat de Primera Instància nombre 2 de Cornellà, en la qual condemnava a l'afectat, Juan José G.M., de 52 anys i amb una discapacitat del 65%, a abandonar el pis en el qual viu, en el nombre 8 de la calli Frederic Soler.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, es va dirigir el 9 de gener a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, perquè valorés la possibilitat de paralitzar el procés de desallotjament fins que es resolgués el recurs interposat.

La magistrada es va limitar a recordar que, per a garantir la independència judicial, la Constitució prohibeix als òrgans governatius incidir en les decisions dels jutges. La decisió judicial ha provocat la indignació veïnal.

De fet, els agents dels Mossos d'Esquadra que el 14 de març es van personar en el pis per a desallotjar a Juan José G.M., es van veure obligats a desistir davant l'oposició dels veïns, liderats pel rector Gregorio Manso

Llegir article

Llegir més

diumenge, 6 d’abril del 2008

BARCELONETA (BY MICHAEL JONES) "BCN WEEK (JULIO 2007)"


V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

¿Qué hace latir al corazón de un barrio? ¿Cómo piensa su cabeza? ¿Son estas personificaciones ridículas para ponerlas a un puñado de bloques de cemento? Empezaremos una serie de artículos investigando las partes que forman el todo de una ciudad, escritas por sus propios expertos.

Tanto si hace sol como si no, estemos o no de fiesta, en este salado y a veces tenebroso barrio siempre veo cosas diferentes que en el resto de la ciudad ni me imaginaría ver. A veces son tan obvias como una tormenta que aparece en un mar sin fin o como el huracán formado por un botellón de cava rosa de la Champañería. Pero más a menudo es algo así como un chico en su treintena andando por la calle completamente desnudo y vistiendo una gabardina que lo deja ver todo. O la sensación de que estoy siendo observado por los vecinos de al lado, que encuentran mis actividades más interesantes que ver lo que ponen en la televisión.


Siempre he pensado que La Barceloneta era como una especie de tesoro oculto. No importa cuántos turistas paseen por sus calles, cuántos restaurantes te vendan una paella fría y que ha sido utilizada anteriormente miles de veces, o cuántas gallinas salgan gritando de las discotecas de mierda del puerto olímpico. Siempre he sentido que estaba tan sólo a una calle de distancia de algo humilde, humano y, extrañamente, familiar. Esta familiaridad está entendida mucho más allá de coincidir en La Barceloneta con muchos compatriotas míos. Más adelante, sin embargo, esa sensación tan cercana es mucho más difícil de encontrar. Veo solares vacíos con carteles prometiendo nuevos hoteles en lugares donde antes habían casas insustituibles y un bar encantador (D.E.P. Bar Paraíso). O me impresiona el enorme gasto, 7 millones de $, en el mercado abierto este marzo (hecho en un perfecto color gris industrial, ideal para las cagadas de las palomas).


Los cambios nos llegan a todos pero, en este caso, las transformaciones de BCN están lideradas por su clase política. Recientemente el ayuntamiento ha dicho que tendrá que forzar a que 1000 familias evacuen sus hogares para poner un ascensor (asegurando que no se trata de acoso inmobiliario). Esas 1000 familias afectadas representan a un 20% de la población de La Barceloneta. Los técnicos de la ciudad nos dicen que los ascensores se ponen para mejorar la calidad de vida de las personas mayores del barrio, pero tan repentino interés por este sector de la población no resulta a la gente demasiado sincero. La razón está más dirigida hacia atraer al turismo y a su dinero.

A través de las décadas pasadas hemos visto la caída de la pesca -tanto en sus capturas como en el porcentaje de gente empleada- y la constante desaparición de la clase obrera en La Barceloneta. Si a esto le unimos el protagonismo que le otorgó los juegos olímpicos, y en menor grado el fórum, entonces observamos que la evolución actual del barrio es, posiblemente, inevitable. Pero estos cambios tienen un sentido misterioso de finalidad circular. Después de todo, La Barceloneta fue fundada para realojar a las personas afectadas por otra actuación urbanística, en este caso la creación de la Ciutadella.


Así, visto lo anterior, me tengo que preguntar, ¿el fin de La Barceloneta está causado por la intervención del ayuntamiento? ¿Por la aproximación del barrio al resto de la ciudad para atraer el dinero del turismo? Bien, como dije anteriormente, los cambios nos llegan a todos. A pesar de que pienso un poco en términos apocalípticos, creo que es importante simplemente reconocer y apreciar lo que nos está ofreciendo la realidad: un fenómeno atemporal donde lo que es nuevo y prometedor existe con lo antiguo en una extraña relación en la que prima la inseguridad y la desconfianza hacia la otra parte. Por supuesto, lo antiguo morirá y caerá, ya que lo hace siempre. Sin embargo, somos privilegiados al poder experimentar esta maravillosa ruptura de épocas. Una ruptura en la que lo contemporáneo se mantiene -pero con una rápida obsolescencia- mientras que a lo obsoleto se le da otra oportunidad. Las tradiciones -nacidas desde una carencia general de significados- y los excesos son ahora mezclados con vidas extravagantes de tierras foráneas. El conflicto entre estas dos bestias ya ha creado otra faceta fugaz de este barrio.