El cor robat entrevista publicada en el Carrer nº 106
CATHERINA AZÓN
Emilia Llorca Martin
Presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia, Barceloneta
Emilia va néixer, ha viscut i viu a la Barceloneta. En d’altres moments va col·laborar amb la Festa Major i actualment presideix la comissió de festes del carrer Pescadors, de la qual va ser fundadora fa 18 anys. També és fundadora de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia, que va sol·licitar l’entrada a la Favb a l’última assemblea, petició que va ser aprovada per majoria.
Per què la creació d’una nova associació?
Nosaltres pensem que hi havia temes que no es treballaven al barri. No ens vam entendre amb l’associació de veïns existent i vam fundar una altra. El sol surt per a tothom. La llibertat d’associació és un dret universal.
Quin nom per a una entitat veïnal!
Això ens van dir al Registre d’Entitats de la Generalitat!
No us van autoritzar?
Ens van demanar una explicació i els hi vam donar. A la Barceloneta és comú aquest nom per a entitats... els historiadors expliquen que gent d’Ostia (Itàlia) es va traslladar aquí per construir la Barceloneta. Ostia vol dir “porta”. L’associació ha nascut perquè el barri tingui sempre les portes obertes.
El tema que més us preocupa?
El pla urbanístic. La reforma dels habitatges que s’ha anomenat “el pla dels ascensors” suposa una reducció de 1.000 habitatges dels 5.000 existents (el 20%). A molts veïns no els quedarà un altre remei que marxar.
La regidora ho ha aturat?
Sí... de paraula. Ens agradaria que ho hagués fet signant un paper. Perquè la regidora està avui, però demà la poden canviar. O cessar.
És bo que estigui aturat el pla?
L’especulació està a l’expectativa. Ara no es renova cap contracte de lloguer. A la pràctica, estan desallotjant de mica en mica.
Què plantegeu vosaltres?
Que tornem a començar. Que es garanteixi una suficient informació i mecanismes reals de debat i participació. Tot el contrari d’allò que s’ha fet fins ara.
I el tema dels apartaments turístics?
Un gran problema. La major part són il·legals. N’hi ha a cada carrer.
Els apartaments els lloguen veïns?
Els propietaris no viuen aquí. Molts són estrangers. S’ha de posar ordre i limitacions. L’impacte negatiu que té a la barriada és important.
Com valoreu la feina de la nova regidora doncs?
Nosaltres només ens hem reunit un parell o tres de vegades. Sol·licitarem una reunió. N’hi ha molts interessos econòmics que defensa. Veïns i promotors no coincidim en els nostres objectius.
I la llei de barris, què? La Barceloneta és un dels barris candidats.
Vam tenir una reunió amb la comissionada nomenada per l’alcalde per a aquest tema i va venir amb tots els temes decidits. Inclús es va negar a donar-nos una còpia de la proposta municipal.
No es va reunir la regidora amb vosaltres per a un tema tan important?
No. Vam sortir molt decepcionats de la reunió. La comisionada té el seu paper. Encara que ens va escoltar, no pot aclarir-nos res. El pròxim dia 15 ens reunirem amb la regidora. Ja veurem.
Els carrers del vostre barri són lloc de trobada i xerrada?
El carrer és cada cop menys nostre. Relacionar-se i conèixernos és important per a la convivència i per aconseguir els objectius. S’ha de recuperar i potenciar el fet de trobar-nos al carrer els pisos són molt petits. En definitiva, recuperar allò que caracteritzava la nostra barriada.