dissabte, 12 de juliol del 2008

BOLETÍN DE LA ASOCIACIÓN DE VECINOS DEL’ÒSTIA Y LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA BARCELONETA

(Nº3, 12 DE JULIO DE 2008)


El moviment veïnal critica amb duresa el districte de Sants pel conflicte de la festa major alternativa

Aquí us publiquem un comunicat rebut dels nostres veïns i veïnes de Sants

El Centre Social de Sants dóna suport a la celebració de la festa major alternativa al parc de l’Espanya Industrial

Des de fa més de 10 anys la Festa Major Alternativa s’ha anat consolidant com un espai més de la festa major de Sants. Aquesta festa té característiques prou destacades com per no enumerar-les totes. Entre d’altres, està organitzada per més de dues-centes persones, veïns i veïnes del barri i per desenes d’entitats i col•lectius afins a l’Assemblea de Barri de Sants i les seves activitats les han gaudit milers de persones cada any. Al nostre entendre la seva celebració és complementària i totalment compatible amb la festa més tradicional.

Arrel de les informacions arribades al Centre Social de Sants sabem que, aquest any, la Festa Major Alternativa ha sol•licitat l’espai del Parc de l’Espanya Industrial i aquesta sol•licitud ha estat denegada pel Districte de Sants Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona, primer atenent a criteris i requisits tècnics i reguladors de l’ús dels parcs i jardins de la ciutat de Barcelona i, després, exposant que ja està programada una sèrie d’activitats organitzades pel mateix Districte.

El Centre Social de Sants, com a entitat capdavantera en la lluita per les llibertats i en la recuperació i transformació de l’antiga fàbrica de l’Espanya Industrial en parc manifestem que:

- Considerem que el Parc de l’Espanya Industrial es va assolir com a espai d’us dels veïns i veïnes del barri de Sants per les seves activitats. Això inclou la utilització de l’espai per activitats organitzades per veïns i veïnes del barri i destinades als mateixos veïns com són les Festes Alternatives.

- Considerem que les Festes Alternatives són un format més dins l’ampli ventall de formats que conformen la Festa Major de Sants i els seus organitzadors tenen el mateix dret que qualsevol altra organització a mantenir i consolidar el seu model.

- Considerem que la programació de festes organitzada pel Districte de Sants Montjuïc, i mai demanada per ningú, sí que és una veritable programació alternativa i que té com a única finalitat impedir la celebració de les Festes Alternatives i fer la competència directa a les activitats organitzades per les comissions dels carrers.

- Considerem que el Districte de Sants Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona aspira a ser el protagonista principal de la Festa Major quan els veritables protagonistes ho són els veïns i veïnes de Sants que, amb el seu esforç i dedicació, fan possible uns dies de festa al servei i gaudi de tothom.

Per tot això el Centre Social de Sants exigeix al Districte de Sants Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona que no faci ús arbitrari de les seves funcions com a administrador de la ciutat i faci marxa enrere en la seva deriva autoritària de deixar a una part molt important de la població del barri de Sants sense la seva festa major.

Centre Social de Sants

Barcelona, 30 de juny de 2008

Més informació
El Punt

divendres, 11 de juliol del 2008

El "Busker's Festival" torna a prendre la Barceloneta


És un festival internacional de música de carrer que converteix a Barcelona en la Seu Mediterrània del circuit de Festivals Busker's. Consolidat com el festival de l' estiu, té com a finalitat difondre la diversitat cultural per mitjà de la música. El Busker's, pretén destacar que la música és un llenguatge universal, on les fronteres llingüístiques, polítiques i religioses queden disminuïdes davant l'encantament de les melodíes, pel que facilita l' apropament i l' intercanvi cultural. Aquesta és una plataforma per fer arribar al públic, un espectacle de qualitat, que reafirma el caràcter professional de la música de carrer.

Més informació:

Metro

BUSKER'S FESTIVAL BARCELONA


dijous, 10 de juliol del 2008

Hotel Vela, especulación, llei de barris y “plan de los ascensores”: sumas que restan.


¿Puede el Hotel Vela sumar para el barrio de La Barceloneta? A pesar de la sarcástica reivindicación del “hotel Vela pá las abuelas”, difícilmente se conseguirá que ese “emblema de la gentrificación” se convierta en una residencia de ancianas/os, y lo que parece más bien, es que contribuirá generosamente a convertir La Barceloneta en un barrio-temático lleno de turistas y vaciado de vecinos. En el cual, probablemente se podrá encontrar trabajo de camarero, de limpia apartamentos turísticos, de vendedor/a ambulante de mapas de la ciudad y de poco más. Con esto no se quiere decir que no sean oficios muy dignos (lo son), sino que se trata de subrayar que obligar a un barrio a depender económicamente del turismo es muy peligroso, al mismo tiempo que “turistificar” un barrio (véase el gótico) hace que los precios de los productos básicos cada vez sean más caros e inaccesibles. Los turistas que desembarquen de sus cruceros en el Hotel Vela, vendrán en riada a un barrio completamente desprotegido frente a los efectos que esto puede suponer.

Como dice J. M. Montaner[1] sobre el Hotel Vela, “tal mamotreto, fuera de escala y de contexto, chupando de las infraestructuras, aprovechándose de los desagües y colapsando los accesos del barrio, es un nefasto símbolo de la Barcelona neoliberal, vendida a la industria turística y a los intereses inmobiliarios.” Y el problema es que el Hotel Vela no viene solo, trae compañía, y de las malas. No me refiero con ello (o no sólo) a la protección que recibe por parte del Puerto, que ha plasmado en ese edificio sus intereses económicos y mostrado qué precio tiene que pagar La Barceloneta por la dependencia económica y laboral de sus habitantes con respecto a los dominios de la Autoridad Portuaria*. Sino que me refiero a la mamá especulación, que ha dado a luz en el barrio al ya conocido “plan de los ascensores”, al que seguramente la llei de barris hará de cordón umbilical. Esta llei de barris, que, como se ha visto en su proceso de elaboración, promueve una participación vecinal de contenedor, incluye muchas actuaciones. Algunas de ellas, tienen el absurdo objetivo de generar y fortalecer lazos sociales en un barrio en el que aun “todo” el mundo se conoce y que ha tenido (y tiene) redes de solidaridad muy amplias y fuerte; sin embargo, más allá de que el Ayuntamiento tenga que ir al barrio a aleccionar sobre algo que lleva décadas haciéndose y gastar dinero público para ello, esto no tiene por qué ser peligroso. Pero sí que lo pueden ser (y lo serán) las actuaciones que tienen que ver con la “mejora” del espacio público y edificios. ¿Qué especulador no sueña con invertir en un barrio, en el que el Ayuntamiento le arregla las calles y se las pone bonitas, el puerto le coloca un hotel de lujo a pocos metros y la Generalitat y el Ayuntamiento le brindan la posibilidad de echar a los vecinos de renta antigua de manera legal con una herramienta tan inamovible como un plan urbanístico (o una MPGM)?

De todas maneras, esto no debe malinterpretarse: no se trata de que no se mejore el barrio (calles, equipamientos, plazas, fincas, movilidad...); sino de para quién se mejora. Hay ocasiones en las que las mejoras del espacio público benefician a los vecinos a la vez que continuan mejorando las expectativas de inversión para los especuladores. Sin embargo, parece que esta vez el Ayuntamiento ha adjudicado ya el ganador de ese para quién: el mejor postor. Y el perdedor viene dado de por sí: el vecino. Nada sorprendente si vemos qué impacto social han tenido la mayoría de intervenciones realizadas por el consistorio municipal en los últimos años. El barrio, por seguir con la metáfora, está siendo inundado por un turismo-souvenir completamente masificado que va colonizando poco a poco los espacios que conforman nuestra vida cotidiana (desde el Passeig, hasta las propias casas) y, como dice Víctor Gómez Pin sobre Venecia, el “desahucio espiritual [es] correlativo a menudo de desahucios empíricos. Pues los nacidos en Venecia (y que trabajan en ella) se ven hoy obligados a vivir en Mestre, como muchos de los que vivían en centros históricos de Barcelona, Sevilla o Dijon constataban que su degradado barrio se remodelaba... a la par que sus posibilidades de seguir habitándolo menguaban.” [2] Resulta sorprendente (o indignante) que el Ayuntamiento, conociendo las experiencias de otras ciudades siga intentando vendernos que lo hace por nuestro bien. Como si fuéramos niños huérfanos a los que consolar porque han perdido un caramelo. Pero en este caso no se trata de perder un caramelo, sino los hogares, el barrio como barrio (y no como mera extensión de tierra). Esto no se debe a un despiste de los vecinos, sino a la voluntad explícita de la administración que ha permitido que La Barceloneta tenga a un lado el Hotel Arts y al otro el Hotel Vela, que dentro del barrio proliferen cada vez más los apartamentos turísticos y que los vecinos seamos sólo un número más que hay que hacer cuadrar en las operaciones urbanísticas e inmobiliarias.

No es casualidad que el hotel Vela se inaugure el mismo año en que en La Barceloneta comenzará la llei de barris, y en que se ha prometido que empezarán las obras de Rodalíes Renfe para realojar (¡en 120 pisos!) a los más de 4000 afectados que provocará el “plan de los ascensores” (sin contar a los que ya están marchando, víctimas de la especulación). Pero, a pesar de esta correlación de hechos alarmante, no hay por qué asustarse; mientras tanto, todos los vecinos, o los pocos que queden, estarán entretenidos con el caramelo rancio del “Taller Barceloneta” -proyecto estrella de la llei de barris de La Barceloneta, una estructura conformada por tres contenedores que servirá de esplai vecinal de la participación- decidiendo si quieren que en la plaza haya un banco más, o es mejor que haya uno menos, porque ya no queda nadie que los use. Está claro que el proyecto de la llei de barris se ha redactado parafraseando el refrán popular de “sarna con gusto no pica” y convirtiéndolo en “expulsión gota a gota con sucedáneo de participación no pica”.

Así pues, si se mira el contexto y la voluntad política manifestada, en La Barceloneta la operación matemático-urbanísticamente queda así: proyecto de la nueva Bocana + el Hotel Vela + el “plan de los ascensores” con sus PMUs (plans de millora urbana) + una llei de barris = una suma que sólo da como resultado menos vecinos y cero barrio.


* Aquí la crítica va dirigida a la política económica del Puerto y a sus intereses inmobiliarios y económicos. ¡Ojo! No se pretende en ningún caso criticar a las personas que trabajan en el Puerto y viven de ese trabajo.

[1] http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Intervenciones/neoliberales/Barceloneta/elpepiespcat/20080614elpcat_2/Tes/
[2] http://www.elpais.com/articulo/opinion/modelo/Venecia/elpepuopi/20080321elpepiopi_4/Tes

Escrit pel masala juliol- agost 2008

Nou cicle: "REpensar Barcelona_la Ciutat suplantada"

Presentació del nou cicle 2008:

dijous, 10 de juliol, 20h

a la Retaguardia

Pl. Manyé i Flaquer, 6 Lesseps

REpensar Barcelona_ la Ciutat suplantada

(Suplantar: prendre el lloc d´algú traient-l'en deslleialment, fent-l'en excloure)

Proposem un nou cicle de debat sobre la suplantació que exerceix el poder. Una teranyina de pressions que exclouen les persones en tots els àmbits, buidant de contingut la imatge i el discurs d´una ciutat viva que es construeix dia a dia des de la vida dels ciutadans.

"REpensar Barcelona_la Ciutat suplantada"

dimecres, 9 de juliol del 2008

La Barceloneta rep la subvenció de la Llei de Barris

La Generalitat de Catalunya ha fet públics aquest dimarts, 8 de juliol, els projectes de rehabilitació urbans que rebran els ajuts econòmics de la cinquena convocatòria de la Llei de Barris. Un d’ells serà el barri de la Barceloneta, que rebrà una subvenció de 8’05 milions d’euros per tal d’afrontar el Projecte d’Intervenció Integral presentat per l’Ajuntament de Barcelona.

BARCELONETA

El Projecte d’Intervenció Integral de la Barceloneta contempla cinc grans àmbits de treball:

• millora de l’habitatge i creació de comunitats

• millora de l’espai públic

• dotació de nous equipaments comunitaris i redefinició dels ja existents

• millora ambiental

• dinamització social i econòmica

El pressupost total del projecte presentat és de 20 milions d’euros. Els 8’05 milions que aportarà la Llei de Barris representa, doncs, un 40’25 % del finançament global del projecte.

La Barceloneta és el segon barri de Ciutat Vella que es converteix en beneficiari dels ajuts econòmics de la Llei de Barris. El primer fou el conjunt dels barris de Santa Caterina i Sant Pere, que va formar part de la primera convocatòria el 2004.

La Barceloneta desconfía de la llei de barris

Més informació de la llei de barris:

El País

El Periódico

Retransmissió VI Festes Populars del Raval

Com cada any Contrabanda FM estarà a les Festes Populars del Raval.

Serà el proper dissabte 12 de juliol a partir de les 14h i fins a la nit.durant tot el dia als Jardins de les Voltes d'en Cires (plaça al costat dels bombers de l'Av. Drassanes)

Falca

programació completa:

DIJOUS 10 JULIOL:

19h al IES Miquel Tarradell (C/ dels Angles 1, bis)

Xerrada situació al barri.

amb la participació de

-Àmbit dona

-Treballador del CAP

-veí col·lectiu pakistaní

-professor IES Miquel Taradell

-Iñaki (comissió Festes Populars del Raval)

DIVENDRES 11 JULIOL:

19.30: Passi de curts i pica pica a la CASA DE LA SOLIDARITAT (Vistalegre 15)

"CODA" Leo Cayuela -2003 – 15'

Ella se va. Después él la busca, no la encuentra. La encontrará, pero antes ambos abren un espacio de tiempo para descubrir o re-descubrir el lugar en el que viven.

"Aquí viu gent. Vida quotidiana i turisme a Barcelona" Alejandro Azate, Francesca Bayre, Cathrin Gross, Jana Montllor, Marc Vila -2008- 32'

"I moltes altres dones..." Sonia Trigo, Nahxeli Beas, Andrea Corachán, Begona Montalbán, Marta Munoz i María Romero - 2007 - 26'

Recuperació de l'experiència del Bar-biblioteca La Sal d'El Xino

"Demolició" Virginie Manuel – 1997 - 8'

Derribo de los edificios del antiguo Raval a ritmo de Carmen Amaya

"El Botellón" Oscar Rodríguez i Jordi Secall – 2006 - 8'

En el 2006, una convocatoria por mail y sms de ámbito nacional para beber alcohol juntos en la calle pretendía enfrentar la decisión de los poderes públicos de prohibir su consumo en el espacio público, practica habitual de los precarizados jóvenes españoles. La reunión en Barcelona desató una fuerte represión y la fiesta terminó en disturbios. Uno de los autores fue detenido mientras filmaba acusado de "insultar" a unos agentes mientras trabajaba. Por supuesto, esta versión alucinante de losa gentes no fue creída por la jueza que llevó el caso.

"Primer acto" María Romero – 2006 – 2'30''

en el primer acto tiene lugar la llegada, la búsqueda en el mapa de los emplazamientos turísticos, la mirada perdida y el desconcierto espacial. Este trabajo condensa los movimientos y gestos de la estancia turística.

"Barcelona posa't guapa" Raquel Marques - 5'

"Barcelona posa't guapa" es el slogan para la nueva cara de Barcelona: guapa y neta, lista para vender.

"La ciudad de los otros" Eva Sastre Forest - 20'

La "Ordenanza Municipal para la Convivencia y el Civismo" que entro en vigor en Barcelona a principios de 2006, sanciona cualquier actividad callejera que escape al control político, recaudatorio y simbólico del ayuntamiento. Su promulgación provoco sonoras protestas por parte de los afectados, es desoír, todos aquellos que desarrollan en el espacio público.

"Una repassada a Valldonzella 12" Joseph Bassas e Itziar – 2006 – 15

Reportaje que se centra en el conflicto, la negociación y el desalojo final de un colectivo de ocupas que residían en Valldonzella, una calle situada en pleno corazón de la especulación urbanística barcelonesa: el barrio de El Raval.

22.30 Velada nocturna a l'Associació Cultural El Colmado (C/ de la Cera amb Carretes):

Cantautor Marcel

Titelles

Poesia Nikosiana

Contacontes

DISSABTE 12 JULIOL:

12h Txupinazo inici festa

12-14h Tallers-jocs per nens, ping pong, futbol-sala

12.30 Ruta llibertaria pel Raval

14h Paella popular

17-20h Tallers: malabars, fang, sabó

18h Karaoke

18.30 Titelles, música

19.30 Hip hop

21.30 Kandombe

22h Concert amb:

Kabreo

Nous Espectres

Insershow

als Jardins de les Voltes d'en Cires (Av. Drassanes al costat dels bombers)

Descarrega el cartell:

http://ia311315.us.archive.org/1/items/comissifestesfestespopularsraval/CARTEL_festes08.jpg

--

La asamblea de majaras

en directe: diumenge de 19 a 21 hores

en diferit: dijous de 10 a 12 hores

a CONTRABANDA FM

91.4 del dial de Barcelona


dimarts, 8 de juliol del 2008

Avui lectura llei de barris


Us recordem que avui dimarts 8 de juliol a les 20.00 a l'església de Sant Miquel llegirem tots junts el document de la llei de barris (http://www.fomentciutatvella.net/cat/lleibarris/index.asp).

La llei de barris de La Barceloneta marca les actuacions que l'Ajuntament farà al barri els propers quatre anys. Per això ens sembla important que tothom conegui el contingut del document que l'Ajuntament encara no ha explicat al barri.

La lectura de avui forma part del cicle de xerrades d'estiu del procés de participació veïnal autoorganitzada "La Barceloneta parla i decideix" que va començar el març passat.

Us hi esperem!
Cap veí fora del barri!

dilluns, 7 de juliol del 2008

ANALIZANDO A LOS BARRIOS DE BARCELONA -PRIMERA PARTE-

V.E.I
VÍCTIMA
ESPECULACIÓN
INMOBILIARIA

LA BARCELONETA (MIA KLEIN)

- Población: 14.252, 10'6% niños/as, 23'8% mayores, 79'8% españoles.

- Votantes registrados: 11.711 (5.848 se abstuvieron en 2003).

- Tamaño de los apartamentos: 31 - 60 m2: 62'9%; 61 - 90 m2: 26'6%; 91 - 120 m2: 4'1%.

- Estado de los edificios: mal / alguna deficiencia: 9'5% / 33'2%.

- Punto verde: Plaza del Poeta Boscà.

- Fiesta del barrio: finales de septiembre, principios de octubre.

Tú eres tan tranquilo/a como la abuelita con mil arrugas que está sentada con sus calcetines en la puerta de su apartamento de una habitación, cogiendo los primeros rayos cálidos del inicio de la primavera. Eres tan delicioso/a como la sardina fresca freída en aceite de oliva y cubierta con perejil y ajo. Tu comida favorita -chipirones junto con un frío quinto- es insuperable. La brisa salada que sopla a través de sus rectas y estrechas calles cura cualquier enfermedad y va de maravilla para las resacas.

Tu predisposición para aguantar a aquéllos/as que dicen que eres cutre es ejemplar. Secar la ropa en la calle no es un "Spleen" (perdonad, pero no encontré la traducción), les dices; el tamaño medio del apartamento es 30 m2. Les cuentas tu historia: la Escuela del Mar donde tus niños/as aprendían el abecedario mientras miraban las olas bailar sobre la arena (1921 -1935); sobre los primeros árboles plantados en el Paseo Juan de Borbón en 1838; sobre tu casino, los baños de San Sebastián y tu excelente equipo de waterpolo; sobre la fiebre amarilla traída por un barco de Cuba que mató casi a la mitad de tu población en 1821; sobre los bombardeos durante la Guerra Civil cuando los franquistas buscaban destruir tu complejo industrial, pero además asesinar a tus vecinos/as.

Doscientos cincuenta años de duro trabajo y privaciones te han hecho tan fiera como una gata grande, de blanco brillante, hambrienta gaviota siempre, pero sin piedad ante tus archienemigos: los descuidados, tontos y caras rojas de los/as turistas que tienes que soportar de junio a septiembre. Entran a través de Juan de Borbón para asediar la playa de San Sebastián, de este modo rodean el barrio antes de entrar en sus estrechas calles y pedir las conocidas "patatas bravas" en los bares. Pero de octubre a mayo, cuando el mar es tuyo otra vez, el encanto del pueblo de pescadores se despliega con fuerza y te deleitas una vez más con este oasis en el océano urbano que es BCN. En resumen, La Barceloneta es la teta, el lugar suave y amistoso, el azúcar de la tarta.

GRACIA (MEGAN ELLIS)

- Población: 87.125, 10'6% niños/as, 23'2% mayores, 89'4% españoles.

- Votantes registrados: 70.212 (24.535 se abstuvieron en 2003).

- Tamaño de los apartamentos: 31 - 60 m2: 27'5%; 61 - 90 m2: 50'4%; 91 - 120 m2: 16'4%.

- Estado de los edificios: mal / alguna deficiencia: 3'5% / 15%.

- Punto verde: Parc Güell.

- Fiesta del barrio: segunda semana de agosto.

Un viejo reproductor con diapositivas de Gracia... ¡click! Una colorida imagen de calles estrechas con árboles en cada bando y con unas casas altas y maravillosamente decoradas... ¡click! Una plaza con amigos/as tomando café en la puesta de sol de la tarde junto a unos/as rebeldes con rastas sentados en el suelo con sus perros y latas de Estrella... ¡click! Un patio pijo, rodeado de verjas y árboles floreciendo, al lado de una casa okupa pintada con proclamas anarquistas... ¡click! La calle Verdi con sus talleres creativos, tiendas independientes, antiguo cine y una mezcla de restaurantes exóticos... ¡click!

Generaciones enteras de familias relajándose en una amplia plaza, dando de comer a las palomas, jugando al fútbol y comiendo un helado italiano... ¡joder! Aparta ese juguete de tus ojos, acabas de pisar una de las exportaciones favoritas de Gracia: la mierda de perro.

Gracia es un pueblo con su propio carácter de cultura artística alternativa y con la constante sensación de estar en una tarde de domingo eterna. Es acogedora, como un vaso de humeante chocolate caliente, pero a la misma vez vibrante (no hace falta decir que tiene la mejor fiesta de barrio de todo el año). Vale, está en lo alto de la colina y te dejas media pierna con el "Bicing", es un poco más cara que otros barrios y, durante muchas épocas del año, puedes sustituir tu despertador por los ruidos del desfile de rifles que algunos catalanes tienen el gusto de ofrecerte un sábado por la mañana. Afortunadamente, los catalanes locales y guiris de tierras lejanas tienen una leve sensación de hogar respecto a Gracia. Y ha escapado del turismo cuya invasión está confinada al radio de un kilómetro alrededor de Las Ramblas. Menos ruidosa, menores vómitos provocados por el alcohol, más fiesta... ¡me encanta!

El pla d'ascensors preocupa la Barceloneta

Veïns i associacions del barri de la Barceloneta de Barcelona van organitzar ahir una trobada per exposar la "situació d'endeutament en què estan" a causa de l'aprovació del pla dels ascensors per part de l'Ajuntament i dels processos judicials que se'n deriven. L'acte, impulsat per l'Associació de Veïns de l'Òstia i la Plataforma d'Afectats en Defensa de la Barceloneta, va comptar amb la participació de l'antropòleg Manuel Delgado, que va explicar les conseqüències socials que tenen els plans urbanístics. Va ser el primer d'un cicle titulat La Barceloneta parla i decideix.

El pla dels ascensors forma part del pla de reforma general del barri. L'Ajuntament vol instal·lar elevadors en una part dels pisos del barri, però aquesta reforma és molt complicada a causa de les reduïdes dimensions dels habitatges coneguts com quarts de casa i de les escales de la majoria de les finques. El barri tem que la reforma eliminarà un 20% dels habitatges i uns 4.000 veïns. Recentment, la regidora del districte, Itziar González, ha encarregat un nou estudi per intentar que els ascensors es col·loquin per la part exterior de les finques i evitar així restar espai als habitatges.

Emília Llorca, presidenta de l'Associació de Veïns de l'Òstia, va acusar l'Ajuntament de manca de comunicació. "Són els veïns del barri els que, amb tota la informació necessària, han de decidir sobre les intervencions".

Publicat diari Avui

diumenge, 6 de juliol del 2008

L'Ajuntament de Barcelona retalla el servei Porta a Porta per a persones amb discapacitat física i mobilitat reduïda

Les persones amb discapacitat física i mobilitat reduïda de Barcelona, que no poden utilitzar el transport col·lectiu ordinari, disposen del servei 'Porta a Porta', que consisteix en facilitar un vehicle adaptat per als desplaçaments. Des de fa un any, els integrants de la Plataforma en Defensa del Servei Porta a Porta, lluiten per garantir que totes les persones que necessiten d'aquest servei el tinguin.

El passat 29 de maig, Roser Torrentó, gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, va informar dels acords de la Comissió Executiva, en la seva reunió del 21 de maig, i relatius al funcionament del Servei de Transport Especial 'Porta a Porta'.

Aquests acords són els següents:

1. A partir de l'1 de setembre, tothom que disposi d'una línia d'autobús per fer l'itinerari demanat, serà derivat a utilitzar-ho (de moment queden excents els serveis fixes).

2. Qui no pugui utilitzar el transport públic haurà de demanar una nova revisió a fi que un equip d'experts, per determinar, dictamini si l'usuari pot o no utilitzar el transport ordinari.

3. Qui SI necessiti el PaP tindrà tants viatges com vulgui, sense limitacions.

4. Si un cop derivat sorgeix cap problema no previst hi haurà un telèfon d'incidències on resoldre de manera immediata el tema.
Assabentada la Plataforma en Defensa del Servei Porta a Porta dels esmentats acords, van convocar una assemblea el 21 de juny, on es prengueren els següents acords.

1. No acceptar tornar a ser valorats sota cap condició.

2. No acceptar ser derivats cap a el transport ordinari l'1 de setembre, ni mai.

3. Estudiar la viabilitat d'un contenciós contra l'Ajuntament i la EMT, cercant finançament per fer-ho.

4. Demanar una entrevista al alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, per plantejar-li les nostres aspiracions.

5. Convocar per un dia de juliol, sense determinar, una concentració massiva a la Pça Sant Jaume per portar als dirigents municipals les fotocòpies de les valoracions del grau de disminució, fetes en el seu dia, pels organismes corresponents.

6. Denunciar públicament la política de l'Ajuntament de Barcelona, que crea recursos insuficients pels discapacitats de la ciutat i que tampoc hi destina el finançament suficient.

L'Ajuntament de Barcelona, que sap millor que ningú la magnitud de la nostra necessitat, no està disposat a fer la inversió que cal, encara que, per un altra costat, difongui constantment les seves preocupacions socials i l'augment dels pressupostos destinat en aquest camp.

El servei PaP es per a molts la única manera que tenen per a desenvolupar la vida amb una total independència i llibertat i no estem disposats a acceptar aquests acords que imposen la utilització d'un transport ordinari, que obliga a dur un acompanyant que no tenen o no poden pagar.

PLATAFORMA EN DEFENSA DEL SERVEI PORTA A PORTA

www.portaaportapersempre.com
Per contactar amb la Plataforma podeu trucar a Amparo Aragón (667 062 655) Pilar Ginovart (93 348 00 02) o Rosa Romia (93 527 76 06)