Els veïns de Ciutat Vella afectats per l'existència d'apartaments turístics a les seves finques no es rendeixen. El nou pla d'usos del districte que manté la prohibició d'obrir nous habitatges d'ús turístic no els satisfà perquè no resol els problemes de convivència. Convençuts que aquesta oferta turística només pot existir en vertical i amb una normativa que eviti la seva concentració en determinades zones de la ciutat, han decidit fer un nou pas. Estudien constituir-se com a plataforma d'afectats per exigir a l'Ajuntament que revoqui les llicències, almenys dels establiments conflictius.
La iniciativa ha sorgit dels afectats de Ciutat Vella, el districte que aplega la majoria dels apartaments turístics. Fa uns anys que funciona el grup Contra Pis Turístic del Gòtic i fa uns mesos es va constituir la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, que aplega catorze associacions de veïns i entitats socials. En el seu manifest constitutiu, la Xarxa reclama revisar les llicències atorgades i retirar les que tenen queixes de les comunitats de veïns.
L'Eixample i Poblenou
Conscients que la moratòria aplicada a Ciutat Vella des del 2005 ha traslladat aquest fenomen a l'Eixample i el Poblenou, els afectats han començat ara a coordinar-se amb les associacions veïnals d'aquests dos districtes per demostrar al consistori que és un problema de ciutat i actuar com a contrapunt de les poderoses associacions que es dediquen a aquesta activitat econòmica, com és el cas d'Apartur. També han iniciat una ronda de converses amb els grups municipals i no descarten fer campanyes de protesta com ara penjades de cartells.
Des de Contra Pis Turístic s'insisteix en el fet que la presència d'apartaments turístics en escales de veïns és "incompatible" i es critica l'Ajuntament per "haver cedit als lobbies turístics" i haver apostat per un model turístic que "desprotegeix el ciutadà per protegir el gran sector turístic". A més, afegeixen que totes les iniciatives que es prenen per minimitzar els problemes de convivència "són un nyap". En aquest sentit lamenten la indefensió que pateix el ciutadà quan denuncia els comportaments incívics.
Aquest no és l'únic retret. Com a exemple de la presumpta "connivència" del consistori amb aquest tipus d'operadors turístics, aquest grup d'afectats remarca les facilitats que dóna l'administració per poder obrir un apartament turístic en una finca amb veïns. "Les condicions de la llicència són fàcils de complir i el preu és només de 214 euros", explica la Reme, veïna del Raval.
Publicat diari AVUI
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada